afbeelding spacer español english
spacer
Start | ReliëfArt | Beelden | Schilderijen | Mozaïeken | Achtergrond
| Projecten | Geschiedenis | Contact
| Links

SILVIO MONTOYA VELASQUEZ

Silvio Montoya Velŗsquez werd geboren in 1944 in Medellžn, Colombia. Daar heeft hij zijn universitaire studies in Administrative Engineering , Beeldende Kunst en Toneel afgerond. Daarna heeft Montoya tien jaar als docent wiskunde aan de EAFIT Universiteit van Medellžn gewerkt. Tegelijkertijd heeft hij een aantal toneel gezelschappen opgericht en als regisseur, acteur en begeleider opgetreden. Parallel aan de genoemde activiteiten hield hij zich voortdurend aan kunst, gericht op het onderzoek en het experimenteren, om zijn eigen stijl te kunnen ontwikkelen.

Silvio verhuisde in 1972 naar Nederland. Aan the Institute of Social Studies te Den Haag heeft hij een diploma als Master in Sociale Wettenschappen behaald. In 1975 werd Montoya lid van de multimediagroep Taller Amsterdam en heeft als codirecteur, acteurs begeleider en speler opgetreden. De eerste project met TALLER, PROPOSITION 10, was voor het Stedelijk Museum te Amsterdam uitgevoerd. In 1979 heeft Silvio twee monumentale installaties gemaakt: PEOPLE, een installatie van uitgezaagde houten menselijke, wit geschilderde figuren, die getoond werd in verschillende straten van Amsterdam en THE PATRIARCH een met gigantische poppen bezette ruimte en opgesteld in de hal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Vanaf dat moment is beeldende kunst een onwrikbare roeping geworden.

Na de installaties zijn nu uitgezaagde figuren het uitgangspunt van een eindloze verzameling van reliŽfachtige kunstwerken. Vanaf 1998 is ook schilderen op doek een aanvullende activiteit. Het werk van Montoya is niet eenvoudig binnen bepaalde kunstcategorieŽn te plaatsen. Je zou het als expressionistische abstracties kunnen omschrijven maar de behandeling van materie, kleur en beeldende taal is meer gericht op een wereld tussen abstractie en figuratie. Hij komt geheel zelfstandig tot een eigen beeldtaal en heeft zich niet binnen een groep of stroming ontwikkeld; ook beroept hij zich niet op historische voorbeelden maar laat zijn kunst uit zijn eigen fantasie en werkelijkheid voortkomen. Montoya is zowel beeldhouder als schilder. Uit MDFplaat schept hij twee-en drie -dimensionale werken en bouwt zorgvuldig aan zijn onconventionele reliŽfs. Bovendien is zijn schilderwerk op doek het gevolg van zijn kleurrijke en dynamische objecten. In beide technieken worden de weerbarstige elementen van de natuur tot beweeglijke, soepele maar ook rebellerende lijnen getransformeerd. Zijn ontelbare en met acrylverf beschilderde uitgezaagde figuren worden met schroeven als zorgvuldige bedachte assemblages aan elkaar gezet. De uitgebalanceerde kleuren geven zijn kunst een extra dimensie. Laag na laag ontstaat een sprookjesachtige wereld. Grillige vormen vertakken zich als de armen van een boom. Mysterieuze silhouetten ontmoeten elkaar en verstrengelen zich. Licht, ruimte en tijd worden bijeen gebracht; zij versmelten zich in een oneindig beeldend verhaal. Montoya is een regisseur die voorwerpen in de ruimte plaatst waarin chaos en orde gemakkelijk met elkaar kunnen omgaan en daardoor hun eigen fantasieŽn aan de toeschouwer proberen over te brengen. Hij zoekt in zijn werk naar tegenstellingen; organische vormen ten opzichte van geometrische elementen, menselijke figuren in een abstract decor. Zijn Zuid Amerikaanse achtergrond verloochent zich niet; de ritmiek van het gebaar, de levendigheid van de kleuren, de passie en emotionaliteit, de virtuositeit van het beeld en de helderheid van de vormen zijn onmiskenbaar een erfenis van de Colombiaanse cultuur.

Kunstwerken van Montoya zijn in verschillende binnen - en buitenlandse collecties opgenomen. In Colombia hangt zijn werk in het MAMM: het museum voor hedendaagse kunst van Medellžn en in de collecties van de Kamer van Koophandel van Medellžn en Cali. In Nederland is zijn werk in verschillende publieke en privť verzamelingen te bezichtigen: den Haag, Amersfoort, Alkmaar, Utrecht en Amsterdam.

© 2007 
montoyavelasquez.nl